Závodní sezona 2024

Závodní sezona r. 2024 trvá prakticky od prvního víkendu v lednu, kdy ji závodníci zahajují v Kunčicích pod Ondřejníkem závodem Moravskoslezského halového Grandslamu a končí v prosinci rovněž závodem z této série, který pořádá MO Bohumín s názvem Vánoční turnaj.

Průběh sezony je rozdělen přibližně do tří čtyřech částí:

  • listopad – březen => Halová sezona
  • duben – červen => Jarní sezona
  • červenec – srpen => Letní sezona
  • srpen – říjen => Podzimní sezona

Halová sezona

Se skládá zpravidla ze čtyřech krajských halových závodů pořádaných napříč celým krajem. Tyto závody jsou sloučeny do série Moravskoslezského halového Grandslamu a pořadatelé se mohou v pořádání těchto závodů střídat. Zpravidla však bývají závody v Kunčicích p. O. , Bohumíně, Litovli a Budišově n. B. občas se v pořádání prostřídá Ostrava, Hlučín a další. Halové sezony se účastní závodníci všech věkových kategorií i dovednostních úrovní, protože se hází pouze terčové disciplíny a jde především o přípravu dětí na nadcházející venkovní sezonu, ale také o utužování vztahů v celém kolektivu i v zimním období. Kromě našich krajských závodů se často účastníme také lokálních závodů okolních svazů jako MRS, nebo PZW. Halová sezona bývá zakončovaná jediným republikovým halovým závodem a to Halovým Mistrovstvím republiky všech kategorií a jde o pomyslný vrchol zimní sezony.

Jarní sezona

Se většinou zahajuje jedním až dvěma víkendovými soustředěními, kterých se účastní podle finančních možností děti ze všech krajských organizací a pracují s nimi naši nejlepší trenéři. Soustředění bývají obvykle zakončeny krajskými závody. Na jaře se snažíme uspořádat a zúčastnit aspoň dvou krajských závodů, které by měly proběhnout jako “generálka” před začátkem republikových závodů. Následují jarní kola ligových soutěží, závody českého a světového pohár a všechny soutěže jsou v červnu opět zakončeny pomyslnými vrcholnými akcemi: Mistrovstvím ČR juniorů, kadetů a dospělých.

Letní sezona

Platí pouze pro část závodního osazenstva, protože se zpravidla týká pouze reprezentantů. Začátkem července proběhne příprava reprezentace juniorů, která je završena třetím závodem Světového poháru v Nových zámcích. Následuje krátká přestávka a přesun na Mistrovství světa juniorů a kadetů, které v letošním roce proběhne ve Švédsku. Po MS následuje letní soustředění talentované mládeže, které probíhá ve Štokách u Jihlavy a realizační tým je složen především z trenérů naším MO. Po republikovém soustředění nastává krátká toužená pauza a celý kolektiv RT ze severní Moravy se setkává až v druhé půli srpna na letním krajském soustředění v Zálužné u Vítkova. Akce je zakončena krajským závodem a přichází poslední část venkovní sezony.

Podzimní sezona

Přibližně kopíruje tu jarní. Zahajují se podzimní kola ligových soutěží, kterým předchází pohár mládeže. Následují pomyslné vrcholy této části a to finále českého poháru a finále světového poháru. Po těchto závodech se již závodní sezona chýlí ke konci. Posledním závodem je územní přebor a v případě že počasí dovolí je tento závod spojen s dalším soustředěním, ve kterém se už pracuje na přípravách pro další sezonu.

Výsledkové listiny – Zimní sezony:

Výsledkové listiny – Jarní sezony:

Krajské soutěže:

Ligové soutěže:

Světový pohár:

Český pohár: